Een klikgebit is een geweldige uitkomst voor wie niet voldoende overweg kan met een gewoon kunstgebit. Het klikgebit rust op implantaten in de onderkaak. Een klikgebit op implantaten in de bovenkaak is ook mogelijk.

U heeft meer dan een jaar geleden al uw tanden en kiezen laten trekken en draagt nu een kunstgebit. Ondanks regelmatige aanpassingen en rebasen (een nieuwe voering aanbrengen) kunt u helaas niet altijd comfortabel kauwen, spreken en lachen. U komt dan in aanmerking voor een aanvraag tot machtiging bij uw verzekering voor een vergoeding voor een klikgebit op implantaten. U betaalt dan alleen de wettelijke eigen bijdrage voor een kunstgebit plus het eigen risico voor de zorgverzekering indien u nog geen medische kosten heeft gemaakt.

IMPLANTEREN

Voordat u een klikgebit kunt laten aanmeten, dient de tandarts 2 of meerdere implantaten in de onderkaak (of bovenkaak) te plaatsen. Meer hierover op de pagina implantologie.

KLIKGEBIT

Boven op de implantaten worden drukknoppen of een steg (staaf) geplaatst. Hierop ‘klikt’ het klikgebit eenvoudig vast. Het is belangrijk dat u deze constructie èn het klikgebit goed schoon houdt en regelmatig laat onderhouden door de preventie-assistente of mondhygiëniste.

BOVENKAAK

Een klikgebit is ook mogelijk op implantaten in de bovenkaak. Het is dan raadzaam minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te laten plaatsen. Als er een overkappingsprothese wordt geplaatst, voelt het alsof u uw eigen gebit weer terug krijgt. Ook uw smaak krijgt u dan weer volledig terug, het verhemelte wordt niet meer volledig bedekt en u voelt het eten ook beter in de mond. De bovenkaak is soms al zodanig geslonken, dat botopbouw nodig kan zijn.. Implanteren in de bovenkaak wordt in bijzondere gevallen ook vergoed door uw verzekering.